Acasa -> Poze de la munte -> Articole -> Cu transportul public dinspre Bucuresti in masivul Cozia [ Poze] - [ Articole] - [ Statistici] - [ Urmatoarea iesire]

Cu transportul public dinspre Bucuresti in masivul Cozia

Dinspre Bucuresti se pot face cu transportul public excursii de o zi spre masivul Cozia, cel putin pe partea dinspre valea Oltului; timp e suficient si pentru a urca si cobori cei 1200-1300m diferenta de nivel de la cei 300m altitudine din valea Oltului pana la cabana Cozia sau varf si inapoi.

Orare

Atat la dus cat si la intors se folosesc autocarele firmei Dacos; pentru plecare sunt doua optiuni:
  1. Autocarul Bucuresti - Ramnicu Valcea - Govora ce pleaca la ora 7 din Autogara Militari, cu sosire la ora 10 in Ramnicu Valcea; acest autocar este operat de Amal Tour dar biletele sunt vandute de Dacos.
  2. Autocarul Bucuresti - Ramnicu Valcea - Alba Iulia - Cluj ce pleaca la ora 9 din Autogara Militari, cu sosire la ora 12.51 in Calimanesti.
Pentru prima varianta trebuie luat din Ramnicu Valcea un alt autobuz, operat de Antares, catre Calimanesti (numele oficial al destinatiei: Cozia). Aceste autobuze circula des, cu plecare din 20 in 20 de minute (la fix, :20 si :40) in zilele de lucru si din 30 in 30 de minute (la fix si jumatate) in zilele de sambata si duminica. Problema este ca Dacos opreste in Autogara Dacos iar autobuzele Antares pleaca din Autogara 1 Mai. Pentru a face transbordarea intre ele exista iarasi doua optiuni: Tipic autocarul Dacos va ajunge mai devreme in Ramnicu Valcea, deci cu tot cu mersul pe jos se poate prinde autobuzul Antares ce pleaca la 10 din autogara 1 Mai; acesta soseste in jurul orei 10.40 in Calimanesti. Biletul la aceasta cursa Antares se ia de la sofer.

La intoarcere iarasi sunt doua variante:

In concluzie, orarele posibile pentru dus sunt: 7.00 - 10.40 (cu schimbare in Ramnicu Valcea) sau 9.00 - 12.51 (direct) in timp ce pentru intoarcerea variantele sunt 15.49 - 19.45 sau 19.12 - 23.03. Daca se alege prima varianta de intoarcere, cea care pleaca la 16.44 din Autogara Dacos obligatoriu se va pleca cu autocarul de ora 7 si sunt 5 ore de traseu iar daca se alege a doua varianta de intoarcere. pleacand la ora 7 avem asigurate 8 ore si jumatate de traseu in masiv (suficient pentru un urcat pana sus in varf si inapoi) iar a doua sase ore si un sfert (insuficient pentru un dus-intors pana sus, dar permite alte trasee in zona).

Tarife

La Dacos tariful de lista pentru Bucuresti - Calimanesti sau retur este de 41 lei, pentru Bucuresti - Ramnicu Valcea este de 36 lei in timp ce la Antares tariful pentru Ramnicu Valcea - Cozia este de 7.50 lei. Asta duce la un tarif de lista de 82-84 de lei dus-intors. Acest tarif este disponibil oricand, desi la intoarcere autocarul Cluj - Bucuresti este posibil sa nu mai aiba locuri in weekend. Mai ales pentru weekend recomand cumpararea in avans pe site-ul Dacos a biletelor de calatorie.

Si acum partea interesanta: Dacos are un sistem de vanzare a biletelor la tarife reduse, disponibil cu maxim 24 de ore inainte de plecarea cursei. Acesta se numeste "Web Only" sau "Last Minute" si se gaseste aici. Se selecteaza originea, destinatia si numarul de persoane (1 pana la 4) si se vor afisa o serie de curse (toate cu plecarea in mai putin de 24 de ore) si tarifele respective. Reducerile sunt substantiale, de exemplu pentru Ramnicu Valcea sunt constant oferite curse intre 8 si 19 lei (fata de 34 de lei tarif intreg) iar pentru Calimanesti curse intre 12 si 21 lei (fata de 39 de lei tarif intreg).

Aceste tarife web-only sunt oferite doar in perioadele de afluenta redusa a calatorilor; de obicei asta inseamna in zilele de lucru, mai ales de marti pana joi. Sansa de a gasi tarife web-only in momentele cand cererea este mare (mai ales vineri sau duminica) este cvasi nula. Dupa experienta mea ele sunt o optiune doar pentru iesiri de o zi din zilele de marti, miercuri sau joi.

Datorita regulii cu maxim 24 de ore inainte de plecare biletul pentru intoarcere poate fi cumparat doar dupa ora 19.15 a zilei anterioare plecarii, in timp ce biletul de dus poate fi luat mai devreme, dupa orele 7 sau 9 (depinde de ora dorita de plecare) in ziua anterioara plecarii. Totusi exista o problema: Eventualele oferte bune afisate dimineata in ziua dinaintea plecarii pentru cursele de plecare pot disparea pana seara! - am patit-o personal.

Ca urmare eu recomand sa se procedeze asa: Pe la ora 9.30 dimineata in ziua dinaintea plecarii se face o verificare a tarifelor Web Only pe Bucuresti - Ramnicu Valcea. Vor fi afisate mai multe tarife pentru ziua curenta (curse la pranz si dupa-masa) si la coada listei vor fi afisate tarifele Web Only pentru cursele de ora 7 si 9 de a doua zi. Daca este un tarif exceptional de bun (sa zicem 8 sau 9 lei) eu as cumpara biletul, ca sa nu risc sa se dea; in cazul plecarii de la ora 9 trebuie cautat si Bucuresti - Calimanesti. Acum trebuie asteptat pana seara, la ora 19.15; atunci se face o cautare Calimanesti - Bucuresti si in caz ca cursa ce ne intereseaza este oferita la Web Only (poate 14, 19 sau 21 de lei) se cumpara biletul si de intors si asta a fost, atat la dus cat si la intors se calatoreste la tarife mici. In schimb daca cursa nu este oferita la tarif Web Only sunt doua variante: Se poate cumpara bilet la tarif intreg (39 lei) si tot se face o economie pentru ca dusul a fost luat la tarif redus sau se renunta la calatorie; biletul de dus nu este rambursabil si se vor pierde cei 8 sau 9 lei platiti pe biletul de dus.

Desigur exista si abordarea conservatoare de a cauta atat dusul cat si intorsul in seara anterioara dupa ora 19.15; are avantajul ca nu se pot pierde bani (nu se cumpara bilet de dus inaintea celui de intors) dar are dezavantajul ca se pot pierde oferte bune la dus, oferte listate dimineata dar care dispar pana seara.

Spre exemplificare aceasta excursie din ziua de joi a fost facuta cu un bilet Bucuresti - Ramnicu Valcea la cursa de ora 7 la un cost de 8 lei, alti 6 lei platiti (doar la tarif de lista, nu exista alta varianta) la Antares deci 14 lei total pentru dus si cu un bilet Calimanesti - Bucuresti la cursa de ora 19.12 (atunci a sosit in Calimanesti la ora 19.25) de 16 lei, deci un total de 30 lei pentru 400km dus-intrors, practic cu un discount de 62% fata de tariful de lista de 79 de lei. Si am vazut si zile in care se ofereau tarife inca si mai mici - cum ar fi Calimanesti - Bucuresti la 12 lei.


Click aici pentru intoarcere la lista de articole sau aici pentru pagina principala; daca v-a placut sau ati gasit interesant acest articol as aprecia daca mi-ati spune aceasta printr-un mail; tot pe mail sunt binevenite si corecturi, critici sau sugestii.