Acasa -> Poze de la munte -> Articole -> Cu transportul public dinspre Bucuresti in masivul Fagaras [ Poze] - [ Articole] - [ Statistici] - [ Urmatoarea iesire]

Cu transportul public dinspre Bucuresti in masivul Fagaras

Majoritatea celor ce merg la munte cand vine vorba de masivul Fagaras se gandesc la creasta principala sau, eventual, la versantul nordic. Foarte putina lume se gandeste la versantul sudic - mai prelung, mai putin bogat in forme de relief spectaculoase si in general fara cabane de altitudine pentru cei ce merg la munte. Cu toate acestea si pe versantul sudic (favoritul meu, dealtfel) se gasesc multe trasee si locuri interesante de explorat.

Patrunderea pe versantul sudic se face pe vaile lungi ce parcurg masivul de la nord spre sud; in acest articol ma voi referi in principal la valea Caprei (parcursa de Transfagarasan) si la cea a Raului Doamnei.

Soseaua asfaltata Transfagarasan (DN7C) este clar modul cel mai comod de a explora versantul sudic al masivului. Ea traverseaza muntele pe o directie nord-sud, undeva pe la jumatatea sa (la distante aproximativ egale de extremitatile vestice si estice ale masivului). De pe aceasta sosea se poate ajunge in excursii de o zi la puncte ce se intind de la Varful Serbota (in vest) spre Fereastra Mare a Sambetei (in est). Pentru cine are masina se fac circa 4 ore de condus incet si prudent din Bucuresti-Militari pana la Piscu Negru sau 4.15 ore pana la tunelul de la Balea. Iar pentru cine nu are masina voi prezenta mai jos optiunile cu transport public si autostop; ma voi referi la zilele de lucru.

Bucuresti - valea Capra (Piscu Negru, cabana Capra, tunel Transfagarasan)

Primul segment este de la Bucuresti la Pitesti. Exista doua variante: Trenul IR1891 al CFR Calatori (din pacate unul din putinele trenuri IR pe relatia Bucuresti-Pitesti ramas fara oferta de pret, cost integral: 36 lei) care pleaca din Bucuresti Nord la 6.06 si ajunge in gara de sud din Pitesti la ora 8.03 sau autocarul Amal Tour ce pleaca din Bucuresti - Autogara Militari la ora 7.00 si ajunge in Pitesti - Autogara Nord (Girexim) teoretic la ora 8.46, practic ceva mai devreme de 8.30. Tariful integral este de 22 lei dar pe site-ul DACOS se gasesc cu mai putin de 24 de ore inainte de plecare bilete last-minute la tarife mai mici (intre 6 si 12 lei). Pentru cine nu are reduceri sau gratuitati la CFR clar recomand varianta cu autocarul.

Odata ajuns in Pitesti (fie la gara Sud cu trenul, fie la autogara Nord cu autocarul) se ia autobuzul 2 al Publitrans 2000 (operatorul local de transport urban din oras) spre nord pana la capatul de linie din Bascov; tariful este de 2 lei iar dimineata autobuzele trec la 8 minute. La statia Autogara Nord nu exista in 2016 nici casa nici automat de bilete; se poate intreba lumea in autobuz daca au un bilet in plus (intre timp am aflat ca exista automat de bilete in statia Autogara Nord, dar pe sensul opus - spre centru).

Ultima statie a autobuzului 2 este chiar pe DN7C Transfagarasan, la cateva sute de metri de la inceputul acestuia de la rondul din Bascov, in locul unde se desface o strada neasfaltata catre gara Bascov. Este un loc bun de facut autostop spre Curtea de Arges; tot pe aici trec si dubele ce merg acolo care au o frecventa de 15 minute; desi nu este statie oficiala opresc daca le faci semn cu mana. Altfel pentru cine sigur nu vrea autostop pe segmentul Pitesti - Curtea de Arges capatul oficial al dubelor este putin inainte de rondul din Bascov, intr-o mica parcare; are si autobuzul 2 statie acolo (cel mai simplu e de intrebat oamenii din autobuz unde trebuie coborat). Tariful la duba este de 6 lei. Fie cu duba, fie cu autostopul trebuie ajuns la autogara din Curtea de Arges, aflata imediat la sud de gara.

Din autogara Curtea de Arges (zisa si Autogara RMR) pleaca curse de dube catre Arefu, Capataneni si Corbeni. Primele doua variante sunt cele mai bune pentru ca se poate merge cu ele pana la Capataneni, aflat cam la km50 al Transfagarasanului; in caz ca tocmai au plecat, nu e niciuna curand si pleaca cea de Corbeni se poate lua si aceasta din urma; comuna Corbeni este circa 5km mai jos (sud) pe Transfagarasan fata de Capataneni. Tariful Curtea de Arges - Capataneni este de 4 lei.

Odata ajuns la Capataneni (sau Corbeni) trebuie apelat la autostop; nu exista transport public mai departe. In Capataneni un loc bun este in dreptul unui bloc de 2 etaje aflat chiar inainte de iesirea din localitate; tot acolo este si un panou mare care spune pana unde este deschis Transfagarasanul. In Corbeni dubele au capat imediat dupa podul peste Arges; de aici se merge inca 150-200m spre nord pana cand incepe o portiune lunga si dreapta de sosea, buna pentru autostop.

Traficul pe Transfagarasan este destul de sustinut chiar si in zilele de lucru; cand opreste o masina sa va ia intrebati daca merge pana la barajul Vidraru (aflat la circa 10km; atentie, nu centrala electrica Vidraru aflata doar la vreo 2km); odata urcat in masina puteti discuta cu soferul si poate merge mai departe (Valea cu Pesti, aflata la 8km de baraj, sau poate chiar sus in munte - Piscu Negru, Capra...); daca merge doar pana la baraj, se parcurge acesta pe jos, apoi inca circa 400-500m mai departe; se depaseste Casa Argeseana si se cauta o linie dreapta pentru a face autostop in continuare.

Cele 3 reguli de baza ce le folosesc la autostop:

Valea Capra - Bucuresti

Este traseul invers celui descris mai sus. De data aceasta se incepe cu autostop de pe Transfagarasan; cei ce opresc in principiu pot sa mearga la Curtea de Arges, Pitesti sau (cu noroc) chiar la Bucuresti. Eu consider ca autostopul ar trebui inceput cel tarziu la ora 18, pentru a avea sanse de a ajunge in timp util la Bucuresti.

Din Curtea de Arges ultima duba spre Bascov este la ora 19.30 - asta conform programului afisat la autogara. Nu stiu daca se respecta sau nu. De la Bascov se ia autobuzul 2 fie spre Autogara Nord, fie spre Gara Sud.

Din Pitesti ultimul autocar spre Bucuresti este DACOS-ul de ora 21.17 din Autogara Nord (Girexim); vine de la Cluj si mai ales in zilele aglomerate este posibil sa nu aiba locuri. Trebuie stat in autogara chiar pe peronul 1-2 Tranzit unde opreste; se urca in autocar cat mai repede dupa ce au coborat pasagerii pentru a incerca sa prinzi loc. Autobuzul ajunge teoretic la ora 23 in Autogara Militari, practic ajunge pe la 22.45, suficient pentru a mai prinde metrou sau troleu 62 catre oras.

Bucuresti - valea Doamnei (valea Rea)

Se poate pleca cu autocarul Amal Tour de ora 7 (detalii mai sus). Orarul de sosire in autogara Nord din Pitesti este 8.46 dar de fapt ajunge pe la 8.25-8.30; tot la 8.30 pleaca de la peronul 3 o duba pentru Nucsoara ce face fix 2 ore pana acolo; trebuie luata pana la Sboghitesti, ultimul sat inainte de Nucsoara. In caz ca autocarul Dacos ajunge dupa 8.30 mai este o alta duba la 9.30. Dubele fac 2 ore conform orarului pana la Nucsoara.

Mai departe - autostop pe drumul forestier de pe valea Doamnei si apoi valea Rea. Nu am facut acest lucru niciodata si drumul forestier este foarte lung; sunt circa 40km de la capatul asfaltului pana la Stana din valea Rea (circa 1440m altitudine); alt punct potrivit pentru inceperea traseului este Cantonul Nisipuri, aflat ceva mai jos (putin peste 1200m altitudine).


Click aici pentru intoarcere la lista de articole sau aici pentru pagina principala; daca v-a placut sau ati gasit interesant acest articol as aprecia daca mi-ati spune aceasta printr-un mail; tot pe mail sunt binevenite si corecturi, critici sau sugestii.