Acasa -> Poze de la munte -> Articole -> Cartea VSD [ Poze] - [ Articole] - [ Statistici] - [ Urmatoarea iesire]

Cartea VSD

Pentru cei care din Bucuresti merg cu trenul la munte cea mai buna oferta este Cartea VSD, o oferta comerciala a celor de la CFR Calatori. Ea se emite atat pentru trenuri Regio cat si trenuri Inter-Regio (IR); eu aici o sa prezint doar cazul cand se aleg trenurile IR.

Pagina de prezentare a ofertei de pe site-ul operatorului feroviar CFR Calatori e un pic criptica si nu explica clar cum functioneaza; nici tabelul cu tarifele nu e de foarte mult folos; o sa incerc eu sa fiu putin mai clar.

Desi se cheama 'Cartea VSD' de fapt e vorba de un bilet emis pe acelasi suport de carton ca si orice alt bilet obisnuit. Acest bilet (il voi numi mai jos "VSD" ca sa fie mai simplu) se emite pentru cinci weekend-uri la rand; in fiecare weekend calatorul trebuie sa aleaga un traseu dus-intors, un rang de tren si o clasa (intai sau a doua). Se permite orice combinatie de ranguri, destinatii si clase; singura conditie este ca plecarea la toate cele cinci weekend-uri sa fie din aceeasi statie. In plus nu trebuie specificata ordinea in care se vor parcurge aceste itinerare, adica in care din saptamani se face care drum; este la libera alegere a posesorului.

Preturile se gasesc in tabelul de mai sus; pentru munte (Bucuresti - Predeal) ne intereseaza zona 120-140km, care costa 46.55 lei la IR; tariful este dus-intors.

Poate parea o conditie restrictiva faptul ca trebuie sa mergi timp de cinci weekend-uri la rand; se poate in schimb "abuza" putin sistemul alegand pentru unele weekend-uri drumuri cu Regio la Chitila, drumuri ce costa 3.40 lei/weekend; evident aceste drumuri nu se fac.

Cel mai simplu exemplu de VSD este urmatorul:

Nr. weekendsItinerarRangPret per weekendPret total
1Bucuresti Nord - PredealIR46.5546.55
4Bucuresti Nord - ChitilaR3.4013.60
5Total60.15

care permite un drum dus-intors la munte cu trenul IR pentru un cost de 60.15 lei; este ideal pentru cine este sigur ca nu vrea sa mai mearga la munte in oricare din urmatoarele patru weekend-uri (in afara de cel curent); se cumpara chiar inainte de a pleca dimineata si apoi se arunca. Un alt VSD ar putea fi urmatorul:

Nr. weekendsItinerarRangPret per weekendPret total
2Bucuresti Nord - PredealIR46.5593.10
3Bucuresti Nord - ChitilaR3.4010.20
5Total103.30

care permite doua drumuri dus-intors la munte cu trenul IR pentru un cost de 103.30 lei, deci 51.65 lei per drum dus-intors. Primul drum se face chiar in ziua cand se cumpara iar celalat drum se poate face in oricare din cele 4 weekend-uri ce urmeaza. Pentru cine merge putin mai des se potriveste urmatorul VSD:

Nr. weekendsItinerarRangPret per weekendPret total
3Bucuresti Nord - PredealIR46.55139.65
2Bucuresti Nord - ChitilaR3.406.80
5Total146.45

care permite trei drumuri dus-intors la munte cu trenul IR pentru un cost de 146.45 lei, deci 48.82 lei per drum dus-intors. Primul drum se face chiar in ziua cand se cumpara iar celalate doua se potde face in oricare din cele 4 weekend-uri ce urmeaza; s-ar potrivi cuiva care merge un week-end da si unul ba (se poate merge in week-endurile 1, 3 si 5 din cele cinci week-end-uri de valabilitate). In fine, un exemplu de VSD "de vara" pentru cine vrea cu adevarat sa se respecte:

Nr. weekendsItinerarRangPret per weekendPret total
2Bucuresti Nord - PredealIR46.5593.10
1Bucuresti Nord - Constanta (clasa I)IR110.75110.75
1Bucuresti Nord - Sinaia SudR15.5015.50
1Bucuresti Nord - SighisoaraIR81.7581.75
5Total301.10

In 300 lei intra doua drumuri la munte cu trenul IR, inca un drum la munte cu trenul Regio (am ales Sinaia Sud pentru ca este o alta zona tarifara, putin mai ieftina), inca un drum la mare pentru o zi de plaja (si aici apare respectul de sine - am ales clasa I ca sa ne rasfatam un pic) si in fine o zi la Sighisoara pentru a vedea orasul. Pentru comparatie, un bilet numai dus la Sighisoara costa 66.8 lei iar unul la Constanta, numai dus, costa 89.10 lei la clasa I.

In fine, cateva observatii legate de VSD:


Click aici pentru intoarcere la lista de articole sau aici pentru pagina principala; daca v-a placut sau ati gasit interesant acest articol as aprecia daca mi-ati spune aceasta printr-un mail; tot pe mail sunt binevenite si corecturi, critici sau sugestii.