Acasa -> Poze de la munte -> Articole -> Pledoarie pentru trenurile IR [ Poze] - [ Articole] - [ Statistici] - [ Urmatoarea iesire ]

Pledoarie pentru trenurile IR

Eu merg foarte des la munte cu trenul pe Valea Prahovei; poate in medie de 40-50 de ori pe an, deci aproape saptamanal; alegerea este destul de vasta (sunt trei operatori: CFR Calatori, Regiotrans si Softrans) iar CFR Calatori are doua tipuri de trenuri: Regio (R) si Inter-Regio (IR), deci in total patru oferte diferite. Eu clar am ales trenurile IR ale CFR Calatori, voi incerca sa explic aici si de ce.

Ca pret al biletului dus, consturile pentru Bucuresti - Predeal sunt asa: CFR Calatori (IR) 39.70, Softrans 25, CFR Calatori (R) si Regiotrans 18.40 lei. In aparenta deci trenurile IR ale CFR Calatori sunt cele mai scumpe, apoi Softrans-ul este intermediar iar cele regio ale CFR Calatori si respectiv Regiotrans sunt cele mai ieftine; cum cand mergi la munte faci doua segmente (un dus si un intors) costurile s-ar dubla, deci ar fi circa 80 lei dus-intors la CFR Calatori - IR, 50 la Softrans si 37 lei la CFR Calatori - R si Regiotrans. Totusi operatorii privati au doua probleme mari, in opinia mea: Nu au nici o reducere comerciala si au putine trenuri. Sa le iau pe rand:

  1. Privatii nu au reduceri comerciale: Atat Softrans cat si Regiotrans ofera adultilor doar biletul simplu si atat. Nu exista nici o alta reducere care exista la CFR Calatori (detalii mai jos). Deci un drum dus-intors Bucuresti - Predeal cu Softrans va costa 2x25 = 50 lei iar cu Regiotrans 2x18.40 = 36.80 lei. In schimb CFR Calatori ofera diverse reduceri comerciale: 10% la dus-intors (deci un dus-intors cu CFR Calatori este 68.35 lei la IR si 33.10 lei la R), 25% cu cardul TrenPlus (ar iesi pentru dus-intors 61.50 la IR sau 27.60 la R) dar mai ales cartea VSD care este oferta lor cea mai buna si care poate duce costul la 48.85 lei per dus-intors la IR pentru cine merge un weekend din doua, pret ce mi se pare imbatabil la raportul calitate/pret.
  2. Privatii au putine trenuri: Pentru excursii de o zi Softrans are doar trenul ce pleaca la 9.22 din Bucuresti, respectiv 15.13 din Predeal; este prea putin timp la destinatie iar Regiotrans are doar o plecare la 8.50 din Bucuresti iar pentru intoarcere din Predeal la 14.18 si 16.39, iarasi prea devreme dupa parea mea. Ultimul tren privat care pleaca deci din Predeal este la 16.39; poate iarna ar fi okay, dar vara sigur nu este.

In opinia mea trenurile IR de la CFR Calatori sunt optime, mai ales pentru cine vrea sa "se respecte" si sa dea un ban in plus pentru a avea confort si alegere. Pentru plecat din Bucuresti trenul ce pleaca la ora zece dimineata mie-mi convine perfect iar pentru intoarcere din Predeal pot alege oricare din aceste patru trenuri IR: 17.29, 17.59, 18.34, 19.25; eventual vara, la ture cu adevarat lungi se poate pleca si cu 21.15 din Predeal. Alegerea trenului se face de sus din munte, in functie de ora estimata de sosire in gara de imbarcare - gara ce poate fi Predeal, Azuga, Busteni sau Sinaia.

Pe langa faptul ca sunt multe si ai de unde alege (la intoarcere) trenurile IR ale CFR Calatori mai au si alte avantaje: Fac cu o ora mai putin fara de Regio ale CFR Calatori sau Regiotrans (dar la fel de mult ca Softrans), au prize, au aer conditionat, sunt confortabile, gasesti aproape intotdeauna loc de stat jos iar calitatea oamenilor din ele este net superioara trenurilor Regio.


Click aici pentru intoarcere la lista de articole sau aici pentru pagina principala; daca v-a placut sau ati gasit interesant acest articol as aprecia daca mi-ati spune aceasta printr-un mail; tot pe mail sunt binevenite si corecturi, critici sau sugestii.