Acasa -> Poze de la munte -> Articole -> De ce-mi place sa plec cu trenul de ora 9.55 sau chiar 12.29 [ Poze] - [ Articole] - [ Statistici] - [ Urmatoarea iesire]

De ce-mi place sa plec cu trenul de ora 9.55 sau chiar 12.29

Multi dintre cei care merg la munte dinspre Bucuresti cu trenul prefera sa plece cu trenul regio R3001 ce pleaca din Bucuresti Nord la ora 6.23; daca nu, eventual cu R3003 ce pleaca din gara Basarab la ora 7.36 (orele din mersul de tren 2015/2016; e posibil sa se schimbe in anii ce vor urma).

Eu personal am preferat si prefer in continuare trenul IR1623 ce pleaca din Bucuresti Nord la ora 9.55; fiind o parere destul de "contra curentului" o sa incerc sa explic in aceset articol de ce prefer sa plec cu acest tren.

Majoritatea oamenilor lucreaza sau invata de luni pana vineri, cinci zile pe saptamana, zile in care se scoala mai mult sau mai putin devreme si zile care sunt de multe ori pline si obositoare. Atunci cand vine weekend-ul ar trebui sa fie niste zile de odihna si de bucurie.... si atunci de ce sa te scoli la cinci sau cinci si ceva ca sa prinzi autobuzul sau metroul ca sa ajungi la gara la sase si cateva minute? Unde mai e odihna si refacerea din weekend daca inainte a pleca la munte dormi doar 5-6 ore? Cand pleci cu trenul de la ora 10 dormi pe saturate, ai timp dimineata eventual chiar si de rezolvat ceva treburi si te poti pregati in liniste.

Un alt motiv pentru care lumea pleaca devreme ar fi pentru a avea timp destul pentru excursie. Totusi si plecand cu IR1623 iti ramane destul timp, chiar si iarna; trenul soseste pe la 11.40 in Sinaia, 11.50 in Busteni si 12.05 in Predeal; in mijlocul iernii cand se intuneca intre 16.30 si 17 raman aproape cinci ore de lumina (timp suficient pentru o tura de iarna) iar primavara sau vara sunt intre sapte si noua ore, suficient chiar si pentru o tura mai lunga.

Inca un motiv pentru care mi se pare bine sa pleci la ora 10: Atunci cand incepi tura la ora 12, fie ca e iarna fie ca e vara, e deja destul de cald in traseu si se evita perioada racoroasa de dimineata. Mai ales iarna e foarte placut sa nu fie frig atunci cand intri la traseu.

Unii evita trenurile IR pentru ca le percep ca fiind ca fiind scumpe; intr-adevar atunci cand calatoresti cu bilet este scump dar solutia este folosirea cartei VSD; astfel costul poate scadea la 48 de lei per drum dus-intors pentru cineva care merge la munte un week-end da si unul ba, un pret ce mi se pare chiar decent.


La cateva luni dupa ce am scris acest articol am inceput sa plec chiar cu trenul IR1645 ce pleaca din Bucuresti Nord la ora 12.29. Acest lucru este practic doar vara, cand ziua este lunga; iarna nu ar merge pentru ca ar lasa doar doua-trei ore de mers pe munte pe zi. Tot ce am scris mai sus pentru plecarea la ora 10 este valabil si pentru acest tren; eu il aleg pe acesta care este cu inca doua ore mai tarziu atunci cand trebuie sa le dau masa de dimineata si eventual inca o masa copiilor, plecand cu trenul de 12.29 am timp si sa aranjez cumva cu cineva sa stea si ei cateva ore cat lipsesc eu.

Trenul ce pleaca la 12.29 merge ceva mai repede astfel ca ajunge in Sinaia la doar doua ore si cinci minute dupa cel de ora 10, mai exact la 13.45; cand se intuneca sa zicem dupa ora 20 raman chiar si asa mai mult de 6 ore de traseu pe zi, suficient pentru a urca si cobori sa zicem 1000m diferenta de nivel - pana la Piatra Arsa in Bucegi sau pana pe vf. Baiul Mare in Baiului.


Click aici pentru intoarcere la lista de articole sau aici pentru pagina principala; daca v-a placut sau ati gasit interesant acest articol as aprecia daca mi-ati spune aceasta printr-un mail; tot pe mail sunt binevenite si corecturi, critici sau sugestii.