Acasa -> Poze de la munte -> Articole -> Optiuni tarifare pentru mers cu trenul cu copiii spre Valea Prahovei [ Poze] - [ Articole] - [ Statistici] - [ Urmatoarea iesire]

Optiuni tarifare pentru mers cu trenul cu copiii spre Valea Prahovei

Excursiile de o zi la munte cu copiii pe Valea Prahovei se pot face cu trei operatori feroviari diferiti: CFR Calatori, Regiotrans si Softrans iar la CFR Calatori se pot alege doua categorii diferite de trenuri: InterRegio si Regio. Fiecare are o oferta diferita, atat din punct de vedere tarifar cat si al numarului de trenuri si a capacitatii de transport oferite; pe scurt Regiotrans si Softrans au preturi mai mici, trenuri mai putine si capacitate mai mica in timp ce CFR Calatori are preturi mai mari (la InterRegio), trenuri mai multe si capacitate mai mare.

Mai jos voi prezenta oferta fiecarui operator feroviar, privita din prisma parintelui care merge cu copii la munte. Orarele si preturile sunt valabile pana pe 10 decembrie 2016.

Regiotrans

Regiotrans are doar trenuri Regio; tariful intreg spre toate statiunile de pe Valea Prahovei dintre Sinaia si Busteni este de 18.40 lei, iar cel de copil intre 5-18 ani este de 9.20 lei. Copiii sub 5 ani calatoresc gratuit. Ca urmare un drum dus-intors un adult + un copil de peste 5 ani este 55.20 lei iar un adult + doi copii de peste 5 ani este 73.60 lei. Nu exista nici o reducere comerciala (dus-intors, grup, cumparat online).

Singurul tren practic pentru excursiile de o zi este R14031 ce pleaca la ora 8.50 din Bucuresti Nord si soseste la 11.16 in Sinaia si 11.43 in Predeal. Pentru intoarcere ar fi doua trenuri: R14036 ce pleaca din Predeal la 14.18, Sinaia 14.44 si soseste in Bucuresti Nord la 16.49 (se potriveste doar pentru iesiri deosebit de scurte la Sinaia) si mai ales R14038 ce pleaca din Predeal la 16.39, Sinaia 17.06 si ajunge in Bucuresti Nord la 19.22; acest din urma tren este cel mai potrivit iarna, cand ziua este mai scurta; vara este cam devreme si se potriveste doar pentru iesiri scurte sau medii.

In Bucuresti biletele se iau de la casa de bilete Regiotrans aflata langa intrarea de la Coloane in timp ce in statiuni, la intoarcere biletele se iau de la conductorul din tren fara suprapret. Se pot cumpara si online, chiar si cu cateva minute inainte de plecarea trenului.

Trenurile fiind Regio nu sunt cu loc rezervat; vagoanele sunt vechi dar arata decent, interiorul a fost modernizat, au prize si aer conditionat. E posibil ca in weekend trenurile sa se umple si sa se calatoreasca si in picioare. Experienta de calatorie este in general placuta.

Concluzia mea pentru Regiotrans: Raport bun pret/calitate, ora buna de plecare, permite doar iesiri mai scurte datorita trenurilor de intoarcere devreme.

Softrans

Softrans are doar trenuri InterRegio; tariful intreg spre toate statiunile de pe Valea Prahovei dintre Sinaia si Busteni este de 25 lei, iar cel de copil intre 8-18 ani este de 12.50 lei. Copiii sub 8 ani calatoresc gratuit. Ca urmare un drum dus-intors un adult + unul sau doi copii intre 5-8 ani este 50 lei, un drum dus-intors un adult + un copil de peste 8 ani este 75 lei iar un adult + doi copii de peste 8 ani este 100 lei. Nu exista nici o reducere comerciala (dus-intors, grup, cumparat online).

Pentru excursiile de o zi se poate pleca fie cu IR15930 ce pleaca la ora 9.22 din Bucuresti Nord si soseste la 10.52 in Sinaia si 11.17 in Predeal (varianta optima), fie cu IR15934 ce pleaca la ora 10.45 din Bucuresti Nord si soseste la 12.11 in Sinaia si 12.36 in Predeal (cam tarziu). Pentru intoarcere sunt doua trenuri, foarte apropiate intre ele: IR15931 ce pleaca din Predeal la 15.13, Sinaia 15.38 si soseste in Bucuresti Nord la 17.11 sau IR15934 ce pleaca din Predeal la 16.04, Sinaia 16.29 si ajunge in Bucuresti Nord la 18.01; ambele sunt destul de devreme si se preteaza doar la excursii scurte.

Biletele se iau de la conductorul din tren fara suprapret. Se pot cumpara si online, cu cel putin una sau doua ore inainte de plecarea trenului (nu mi-e clar care e regula).

Trenurile fiind InterRegio sunt cu loc rezervat; la cumpararea online se alege si locul. Pentru biletele cumparate in tren, de la conductor nu se da loc rezervat. Trenurile sunt niste rame automotor noi cu un aspect destul de futurist, construite acum 2-3 ani; au prize, aer conditionat si automat de bauturi.

De obicei in weekend trenul ce pleaca la 9.22 din Bucuresti este complet rezervat inca cu o seara inainte; sansa de a gasi locuri daca te prezinti direct la gara este destul de mica, atat la dus cat si la intors; se calatoreaste si in picioare. Experienta de calatorie este placuta.

Concluzia mea pentru Softrans: Raport bun pret/calitate, ora buna de plecare, permite doar iesiri mai scurte datorita trenurilor de intoarcere devreme, avantajos pentru cei cu copii intre 5-8 ani pentru ca este singurul operator care permite calatoria gratis a copiilor pana la 8 ani (restul pana la 5 ani)

CFR Calatori (InterRegio)

Trenurile InterRegio ale CFR Calatori sunt cele mai scumpe dintre cele prezentate aici; tariful intreg spre toate statiunile de pe Valea Prahovei dintre Sinaia si Busteni este de 39.70 lei, cel de copil intre 5-10 ani este de 21.80 lei iar cel de copil intre 10-18 ani (numit de catre CFR Calatori elev) este de 30.50 lei. Copiii sub 5 ani calatoresc gratuit. Ca urmare la tarife de lista un drum dus-intors un adult + un copil de 5-10 ani este 123 lei, un adult + doi copii de 5-10 ani este 166.60 lei iar pentru cei cu copii mai mari un drum dus-intors un adult + un copil de peste 10 ani este 140.40 lei, un adult + doi copii de peste 10 ani este 201.40 lei !!! Trebuie totusi notat ca acestea sunt tarifele de lista; spre deosebire de ceilalti operatori din piata CFR Calatori ofera diverse reduceri ce duc mai jos acest tarif (detalii mai jos).

Ca mers de tren, exista multe trenuri IR dinspre Bucuresti spre Valea Prahovei; plecari din Bucuresti Nord sunt la orele 6.00, 7.00, 8.15, 10.00 si 12.15 iar la intoarcere la fel sunt multe trenuri; plecarile din Predeal sunt la 17.29 (dar acest tren de obicei intarzie intre 30-60 minute), 17.59, 18.34, 19.25 si 21.15. Ca timp distanta Bucuresti-Sinaia se parcurge in 1.30-1.40 ore iar Bucuresti-Predeal in circa 2 ore.

Biletele se iau intotdeauna inainte de a te urca in tren, fie bilete obisnuite pe carton fie online; in tren se vand doar bilete la tarif de taxare in tren (majorat fata de cel de la casa, care oricum este mare) si nu se aplica nici o reducere cum ar fi cele pentru copii sau elevi; ca urmare un copil de 6 ani care nu are bilet in tren ar trebui sa plateasca de exemplu 61 de lei (!) pentru o calatorie simpla Predeal - Bucuresti. Biletele se pot cumpara si online, cu cel putin 12 ore inainte de plecarea trenului.

Trenurile fiind InterRegio sunt cu loc rezervat; la cumpararea online nu se poate alege locul. Trenurile au vagoane ce arata decent; marea majoritate au prize (exceptie fiind unele vagoane din IR1745/1746) si toate au aer conditionat.

In weekend se pot umple: trenul ce pleaca din Bucuresti Nord sambata la ora 10 (IR1621) precum si trenurile de intoarcere dinspre statiuni, duminica (IR1635, 1622 si 1646). Experienta de calatorie este placuta.

Reduceri comerciale la CFR Calatori
Daca la Softrans sau Regiotrans biletele costa intotdeauna la fel, indiferent de cand au fost cumparate sau de dimensiunea grupului, CFR Calatori ofera mai multe reduceri; mai multe pot fi utile in cazul nostru. Tinand cont de faptul ca pe limba celor de la CFR Calatori "copil" inseamna cineva intre 5-10 ani si "elev" inseamna cineva intre 10-18 ani cu carnetul de elev vizat pe anul in curs, reducerile comerciale sunt:

Concluzia mea pentru CFR Calatori, tren InterRegio: Calitate buna dar preturi foarte mari (la tarif de lista) si doar mari (folosind reducerile comerciale), ore bune si de plecare si de intoarcere, permite orice fel de iesiri (de la foarte scurte pana la foarte lungi) datorita trenurilor de ducere si respectiv intoarcere multe.

CFR Calatori (Regio)

Trenurile Regio ale CFR Calatori sunt ieftine ca pret dar civilizatia si confortul din ele sunt cele mai scazute din trenurile prezentate aici; tariful intreg spre toate statiunile de pe Valea Prahovei dintre Sinaia si Busteni este de 18.40 lei, iar cel de copil intre 5-18 ani este de 9.20 lei. Copiii sub 5 ani calatoresc gratuit. Ca urmare un drum dus-intors un adult + un copil de peste 5 ani este 55.20 lei iar un adult + doi copii de peste 5 ani este 73.60 lei.

Plecari exista din Bucuresti Nord la ora 6.23 si din Bucuresti Basarab la ora 7.43 iar la intoarcere sunt trei trenuri cu plecarile din Predeal sunt la 15.26, 17.16 si 19.00. Ca timp distanta Bucuresti-Predeal se parcurge intre 3 si 3.30 ore, in functie de tren.

Ca si la trenurile InterRegio ale CFR Calatori biletele se iau intotdeauna inainte de a te urca in tren; sunt doar bilete obisnuite pe carton caci la trenurile Regio ale CFR Calatori nu se vand bilete online. Atat copiii cat si elevii au 50% reducere.

Vagoanele din trenuri arata asa-si-asa; sunt fie vagoane etajate modernizate acum 6-9 ani, fie vagoane simple (compartimentate) cu varste intre 10 si 20 de ani. Calitatea oamenilor din trenurile regio variaza, de la persoane decente pana la betivani si ascultatori de manele.

Reduceri comerciale la CFR Calatori
Si la trenurile Regio CFR Calatori ofera unele reduceri; cele utile sunt:

Concluzia mea pentru CFR Calatori, tren Regio: Calitatea cea mai scazuta, preturi bune (la tarif de lista) si foarte bune (folosind reducerile comerciale), ore de plecare cam devreme si bune de intoarcere, permite orice durata de iesiri, se potriveste doar celor ce vor sa se scoale devreme.

Tabel comparativ

In concluzie iata si un tabel comparativ cu ofertele de mai sus, prezentate schematic. Tarifele sunt dus-intors pentru cazul unui parinte cu doi copii (care este si cazul meu, de fapt...):

OperatorTarifOre plecare BucurestiOre plecare Predeal Confort si civilizatie calatorieDurata calatorieTarif cu copii de 5-8 aniTarif cu copii de 8-10 aniTarif cu copii de peste 10 ani
Regiotrans8.5014.18 ; 16.39medii 2h45-3h73.60
Softrans9.22 ; 10.4515.13 ; 16.04ridicate 2h50100
CFR Calatori
Tren Inter Regio (IR)
Listamultiplemultipleridicate 1h50-2h05166.60201.40
Dus-intors open147.70--
VSD adult, dus-intors open copil128.20--
Minigrup 2152.30
Minigrup 4
(daca se strang 2 adulti, 4 copii)
138
Minigrup 2 online144.68
Minigrup 4 online
(daca se strang 2 adulti, 4 copii)
131.10
CFR Calatori
Tren Regio
Lista6.23 ; 7.4315.26 ; 17.16 ; 19.00scazute 3h-3h3073.60
Dus-intors open69.90
VSD adult, lista copil/elev57.46
Minigrup 266.25
Minigrup 4
(daca se strang 2 adulti, 4 copii)
58.90

Mai sus am prezentat doar cazurile in care plecarea si intoarcerea se face cu acelasi operator. Evident ca acest lucru nu este necesar (cu execeptia biletelor dus-intors de la CFR Calatori). De exemplu se poate pleca cu IR-ul de la ora 9.22 al celor de la Softrans (calitate, timp, ora de plecare si tarife OK, din pacate trebuie luat bilete din timp) si intoarcere cu un Regio al CFR Calatori (ieftin, dar calitate mai slaba si timpi mai lungi).

Concluzia mea generala: Privatii au trenurile de intoarcere prea devreme, inconvenient major mai ales vara. In rest la CFR Calatori lucrurile sunt simple: Fie "dai un ban si stai in fata", adica te respecti la trenurile IR (unde totul este "verde", minus preturile care sunt ridicate rau) fie te scoli devreme, suporti o atmosfera mai putin de calitate dar economisesti bani cu trenurile Regio.


Click aici pentru intoarcere la lista de articole sau aici pentru pagina principala; daca v-a placut sau ati gasit interesant acest articol as aprecia daca mi-ati spune aceasta printr-un mail; tot pe mail sunt binevenite si corecturi, critici sau sugestii.